CodPromotional.net ro

Cătălin Burlacu

de la Cod Promotional pentru

În România, baschetul nu este un sport la fel de popular ca fotbalul, de exemplu, însă fiecare sport își are vedetele lui. De departe, cel mai bun produs al baschetului din România după revoluție este Cătălin Burlacu un jucător care a cucerit numeroase trofee și care a făcut cinste baschetului din România. Actualmente el activează în cadrul Federației Române de Baschet făcând echipă cu Carmen Tocală care a fost re- aleasă de curând președinte al FR de Baschet, punând umărul la renașterea baschetului românesc.

1. Prodigioasa carieră de jucător a lui Cătălin Burlacu

Născut la Iași la 3 iulie 1977, Cătălin Burlacu (supranumit “Golden Boy”) și-a început cariera în orașul natal Iași, jucând pentru Politehnica Iași din 1997 până în 2001 cand a semnat cu West Petrom Arad. După doar 2 ani petrecuți la Arad a reușit să câștige primul lui titlu național. A urmat un scurt periplu în Germania la Brandt Hagen dar dupa doar jumătate de an acesta s-a întors în România, făcând pasul cel mare și semnând cu CSU Asesoft Ploiești, o echipa patronata de potentul și influentul om politic Sebastian Ghiță.

Echipa CSU Asesoft promovase in 2002 in prima ligă după doar 4 ani de la inființare. Cu o campanie de achiziții importante, CSU Asesoft l-a adus in 2003 pe Burlacu și practic și-a început dominația in Divizia A. Burlacu împreună cu coechipierii de la CSU Asesoft a câștigat 9 titluri de campion (2004, 2005, 2006, 2009, 2010, 2012, 2013, 2014, 2015), plus 4 Cupe ale României (2004, 2005, 2006, 2009), o Supercupă (2014) totul culminând cu cea mai mare performanță a baschetului modern din România cucerirea unui trofeu european in 2005 - FIBA Europe Cup. Ca urmare a câștigării acestui trofeu, Cătălin Burlacu a fost selecționat în echipele care au participat la All Star Game-ul European în 2006 ( meci care a opus echipa Europei, din care a făcut parte și Cătălin, contra echipei jucatorilor non-europen icare jucau în Europa).

catalin burlacu

Au mai fost și alte meciuri memorabile in EuroCup și Euro Challange însă, din păcate pentru soprtul românesc, nu a mai venit niciun trofeu în aceste campanii. Între aceste campanii care au dus la câștigarea a numeroase trofee Cătălin Burlacu a evoluat și la echipe din Europa (Brandt Germania, BC Kalev Estonia, Air Avelino italia ) reușind însă să câștige doar o singur Cupă a Italiei in 2008 cand juca la Air Avelino.

După ce finanțatorul Sebastian Ghiță a început să aibă tot felul de probleme și echipa CSU Asesoft a început să-și piardă din aura, Catălin Burlacu alege să joace la pentru un sezon la SCM Ucraiova (2015-2016), încheindu-și activitatea de jucător în orașul care l-a adoptat, Ploiești, la echipa CSM Ploiesti Basketball echipă al cărui președinte era.

Dacă realizările au fost uriașe există cu siguranță și un regret enorm al lui Cătălin Burlacu atunci când a refuzat invitația celr de la Rider University SAU, invitație primită la o vârsta de 21 de ani.

Poate cariera uriașului de 115 Kg și 210 cm s-ar fi schimbat radical, o evolușie in NBA fiind ceva fantastic.

2. Realizările antrenorulului Cătălin Burlacu

Ca și antrenor, Cătălin Burlacu a debutat la echipa CSM Ploiesti Basketball ( fiind și jucător în același timp) însă o multitudine de probleme ( de la cele financiare, la acidentări) l-a împiedicat să obțină rezultatele pe care le-a obținut la nivel de jucător.

În 2017, a cochetat și cu naționala României, acceptând postura de antrenor secund, însă din cauza unei neînțelegeri și a unui conflict cu antrenorul principal Mircea Țenter a decis să facă pasul inapoi.

Din 2019 a fost numit antrenor principal la Steaua București. Din cauza pandemiei de COVID 19 campionatul a avut destul de mult de suferit, BC Steaua București terminând sezonul pe 5. Sezonul următor l-a găsit pe Burlacu la conducerea Stelei pana la finalul anului 2020 când a decis să părăsească echipa.

Ce-i drept realizările nu sunt mari până în acest moment însă timp este pentru Cătălin Burlacu pentru a reuși și în cariera de antrenor.

3. Proiectele de viitor ale lui Cătălin Burlacu

Anul acesta, 2021, Cătălin Burlacu își depusese candidatura pentru funcția de președinte al Federației Române de Baschet, însă și-a retras-o înainte de alegeri, susținând-o pe Carmen Tocală, cea care a câștigat în final alegerile. A rămas în schimb alături de aceasta, fiind numit în funcția de manager general al Federației Române de Baschet pentru toate loturile naționale. Sarcina lui este de a răspunde de toate loturile naționale în ceea ce privește stabilirea staurilor tehnice ale fiecarui lot, selecții, acțiuni sportive, strategie și tot ce ține de bunul mers al acestor loturi.

catalin burlacu antrenor

Așa că fostul mare jucător Cătălin Burlacu va fi direct implicat in reorganizarea și revitalizarea baschetului românesc fiind pe deplin încredințat ca poate să pună umărul la creșterea unor generații de jucători care să-i atingă și de ce nu să-i depășească rezultatele obținute ca jucător.

Comentarii (0)
Joacă în mod responsabil